Cutting 
Vad är cutting?

Vad är cutting?

En av världens snabbast växande ridsporter – cutting erbjuder fantastiska upplevelser i form av spänning och dramatik för såväl hästar som ryttare men också för publiken som tittar.

Utmaningen i att skilja ut en kalv från hjorden, sakta och försiktigt styra den till mitten av arenan och därefter, med fart och kontroll, start och stopp samt vändningar hindra den från att ta sig tillbaka till hjorden.

På tävlingsarenan visar hästen upp sina mycket väl utvecklade egenskaper såsom intelligens, förmåga till utbildning, avelsegenskaper – cowsence samt en otrolig skicklighet i att kombinera dessa färdigheter.

Många faktorer är viktiga för att utveckla hästen till en cutting-champion.

I tävling skall häst och ryttare jobba som ett team för att på bästa sätt visa upp sin förmåga att kunna läsa av kalven i dess rörelsemönster. Tävlingen börjar när ekipaget passerar tidslinjen och sakta närmar sig hjorden. Ryttaren har nu två och en halv minut till sitt förfogande för att visa upp sin häst efter bästa förmåga. Ekipaget har rätt till fyra medhjälpare, två herdholders samt två turnbacks.


Grundläggande principer om cutting
Att driva ut ett antal kalvar från hjordens "back fence" och därefter skilja ut ett ensamt djur och styra det till mitten av arenan.

Direkt efter att kalven är separerad och är ensam kvar framför ekipaget skall ryttaren sänka sin hand och låta hästen arbeta kalven med lösa tyglar. Hästens uppgift är att hindra kalven från att ta sig tillbaka till hjorden.

Material för nedladdning

» Cutting Fundamentals
» NCHA Domarkort